א-פילו בשבועות
"איזה כייף, יש ריח של שבועות באוויר", שמעתי אותה אומרת. "מן אווירה כזו, של חגים", ולגמרי יכולתי להזדהות עם שברי השיחה הזו, של בחורה חמודה עם חברתה, שהגיעו לאוזניי כשישבתי לעבוד בבית קפה. יש חגים שממש מרגישים את הריח באוויר לקראתם. החגים הגדולים כמו ראש השנה ופסח – הם כאלה, שמרגישים את בואם באוויר. חגיגיות שכזו של סוף הקיץ, או של אביב בפתח - תמיד דורכים את הגוף לקראת החג הבא עלינו לטובה. גם שבועות הוא כזה בעיניי וכשהוא קרב, מרגישים איתו את סוף שנת הלימודים, את תחילתו של הקיץ והחופש הגדול, וזו גם "יריית הסיום" של חגי ישראל. זהו החג האלגנטי שסוגר את השנה.
שבועות הוא אחד החגים היותר מהממים בעיניי. אני משתגעת על התקופה הזו בשנה, שבה מוכרים פיונים מהממים שמקשטים את השולחן ואפשר למצוא בקלות תות פקיסטני ולהתענג על טעמו. אני מאוהבת באוכל המאפיין את החג הזה: גבינות, פסטות ובכללי – בצקים, שלגמרי משמחים את ליבי. ואם בפן האסתטי מדובר – הרי ששולחנות מהודרים, ערוכים בלבן, עם שיבולים ותבואת הארץ - אהובים עליי במיוחד. כולם לובשים לבן, הקטנים מתהדרים בזרי ראש קלועים ופורחים, והילדים הצעירים הולכים לגן ולביה"ס עם טנא, עמוס בדברים טובים. יש בחג הזה משהו ראשוני וטהור, שממש מצליח להחזיר אותי לילדות.
חודשים מראש כבר ברור לי איך ייראה שולחן החג שלי (עוד לפני שבכלל ידוע אם החג יתקיים אצלי או לא). אני מדמיינת את המפה הלבנה שתיפרש, את הצלחות החגיגיות שיישלפו מהארון, את המפיות היפות שקניתי במיוחד ואת התפריט הנהדר שאכין לכבוד הערב הזה.
אחת המנות שאני מכינה לאחרונה המון – פשוט כי הן קלות, טעימות בטירוף וקוצרות ים מחמאות - היא פילו עם סרטי זוקיני ועגבניות מיובשות. זה התחיל כאיזה שעשוע, או התנסות עם דפי פילו, מעין המצאה שלי, ונהיה "מנת דגל" מוצלחת, פשוטה וסופר-טעימה. אין, אין על המנה הזו, שנותנת גם "שואו" בהגשה, ושגם טעמיה נפלאים והיא מתאימה בול לשבועות. וזה הולך ככה:
דפי פילו עם ריקוטה, סרטי זוקיני ועגבניות מיובשות
מה דרוש?
כ-50 גרם חמאה מומסת במיקרו כ- 12 דפי פילו (יש בכל סופר, אני מעדיפה את אלו המצוננים, שנמצאים במקרר) 1 מיכל גבינת ריקוטה של "גד" 3-4 זוקיני חצי כוס עגבניות מיובשות, חצויות (אני משתמשת באלה של "אוליביה") מעט שמן זית מלח, פלפל חופן צנוברים קלויים
איך מכינים? על גבי נייר אפייה מניחים דף פילו, מברישים אותו בחמאה מומסת ועליו מניחים דף פילו נוסף, מרוח גם הוא בחמאה. כך ממשיכים כשיש לנו בכל ערימה כ- 6 דפי פילו מוברשים בחמאה. ניתן לחתוך את ״ערימת" דפי הפילו לצורה המועדפת עליכן, לפי תבנית ההגשה שבה תגישו אחר כך (ריבוע / מלבן ארוך / שני מלבנים קצרים וכו'). מכניסים את הפילו בחמאה לתנור שחומם מראש לכ-180 מעלות, למשך 20 דקות או עד שמראה הפילו זהוב ויפה. מצננים לגמרי. בקערה, קולפים עם קולפן את הזוקיני עד לקבלת סרטונים ארוכים ויפים. מוסיפים להם עגבניות מיובשות חצויות, מעט שמן זית, מלח ופלפל ומערבבים בעדינות. ממש לפני ההגשה מרכיבים את המנה: על גבי הפילו המצוננים מניחים גבינת ריקוטה ומורחים אותה בעדינות. מעליה, מניחים בזהירות את סלט הזוקיני והעגבניות ומפזרים מעל צנוברים קלויים. מגישים מיד, ונהנים לשמוע את דפי הפילו מתפצפצים תחת כל סכין וכל ביס. מעדן של ממש!
הארות וטיפים:
· הפילו אינו מוגש חם, אלא בטמפרטורת החדר.
· ניתן להכין את דפי הפילו יום מראש ולשמור במקום אטום וסגור היטב.
· את המאפה נוח לחתוך עם גלגלת של פיצה.
· להגשה - אני אוהבת להניח את המאפה על קרש עץ, עם או בלי נייר אפייה מתחת. ואם כבר נייר אפייה, אז שיהיה מדליק כמו נייר עיתון, או שיהיה מקווצץ' ובמראה מחוספס, עם "קטע".
תהנו ואל תשכחו לשלוח תמונות ולספר איך יצא לכן.
ואם עוד לא נרשמתן לבלוג, עכשיו זו הזדמנות מעולה! אני מכינה לכן הטבה מפנקת לחג השבועות ועוד הפתעות בהמשך, כך שכדאי להישאר מעודכנות.
ולמי שמעוניינת לשמוע עוד על שולחנות ערוכים, להנות מהדגמות והשראות של שולחנות כאלה, למי שמתחשק לקבל מלא טיפים, המלצות ורעיונות לאירוח מנצח, בקלות ובהנאה – מוזמנת לסדנת אירוח שתתקיים ב- 10/6/22 (יום ו'). תוכלנה גם להנות מארוחת בוקר עשירה שאני מכינה עבורכן, מחיבורים נשיים טובים וגם ממתכונים קלים ליישום, וכרגיל אצלי: שי מיוחד ברוח הסדנא לכל אחת בסיום. מצרפת לכן גם כאן לינק לכל הסדנאות הצפויות.
מאחלת לכולכן חג שבועות לבן, יפה, שמח וחגיגי!
Comments