על שולחן החג וניקיון פנימי
כנגד ארבעה בנים דברה תורה: אחד חכם ואחד רשע ואחד תם ואחד שאינו יודע לשאול", כתוב בהגדה של פסח, שרובנו כנראה נקרא בעוד כמה ימים. אבל אני רציתי לדבר אתכם על ארבעה דברים אחרים.
בעוד ימים ספורים נערוך שולחן חג. עבור חלקנו זה יהיה בערב החג עצמו, ועבור אחרים זה יקרה במהלך ימי החג. זה יהיה שולחן ארוך ורב משתתפים, או קטן ואינטימי. כך או כך זה נעשה מאמץ שזה יהיה שולחן חגיגי ואביבי, שמח ואופטימי.
אתן שואלות אותי שאלות, מתלבטות איתי איך לסדר, לערוך והאם כדאי להוסיף ולקנות עוד צלחות, סכו״ם וכוסות. אז ריכזתי כאן ארבעה טיפים שיענו לחלקכן, ויוכלו לשמש אתכן בחג, אך גם אחריו.
1. פרחים - פרחים הם must. הם משדרגים כל שולחן וכל חלל ומרימים את מצב הרוח. אבל יש איתם גם איזה עניין. אנחנו נוטים להניח סידור פרחים גדול ומהמם במרכז השולחן, וכשמתיישבים סביבו, אנחנו לא רואים את מי שיושב מולנו מפאת גודל הזר. ואז קם מישהו אמיץ ומבקש להוציא את הפרחים ממרכז השולחן ובן רגע, נשאר לנו שולחן חף מפרחים ובאסה גדולה. אז שני דברים יש לי לומר לכם בנושא: האחד, זה זרים נמוכים. אפשר להכין לבד או לבקש בחנות הפרחים שיכינו לנו זר (או כמה זרים) לא גבוה, כזה שלא יתפוס מקום ונפח על השולחן ובכל זאת יקשט אותו וייתן לו נגיעות צבע. היום, אפשר למצוא צנצנות קטנות בכל מיני מקומות (דרור גולן מוכר כאלה בחנות האינטרנטית שלו, ראיתי גם אצל גלי ליבנה וגם במקס סטוק לפעמים יש) ולסדר בהן מעט פרחים, רק שייתנו צבע וחיות לשולחן החג שלנו. הטיפ השני בעניין הזה, הוא גיפסניות. כן, כן! כשהיינו ילדים היו קוראים לזה ״יהושוע״ מאיזושהי סיבה, וזה מאד רטרו כזה ו״חזרה לילדות״, אבל לאחרונה - התאהבתי בהן! אני מוצאת שיש בגיפסניות משהו מקסים, חגיגי, נקי וגם - אם חותכים את הגבעולים ומתאימים אותם לצנצנות נמוכות, זה יוצא מהמם ומוסיף ממש. הלובן, הצורה, וריבוי של צנצנות קטנות עם גיפסניות - יעשו את העבודה ומיד יקפיצו את שולחן החג שלכן. ב- 20 ש"ח (בהגזמה), תוכלו להצטייד בזר גיפסניות שיספיק לשולחן ארוך מאד וייראה מיליון דולר.
2. מפה - אמא שלי תמיד אומרת, שמפה על השולחן מקנה מראה חגיגי, ובחג זה מתבקש. למען האמת, רק לאחרונה נשביתי בקסמן של מפות, פשוט כי אני מוצאת קסם גם בעריכה על שולחן חשוף… בכל מקרה, בחגים רווחת הנחת היסוד שאם כבר מפה, רצוי שתהיה לבנה וצחורה, חגיגית ומהודרת לכבוד החג. ובכן, טעות! כל מפה יכולה לעבוד ואם היא תהיה בצבע ג׳ינס, וורוד מעושן או אפילו אפור - זה לא יוריד מערכו של שולחן חג חגיגי… מפה שהיא ״כתם צבע״, תעבוד טוב עם כלים רגועים, אולי אפילו לבנים, עם פרחים בצבעוניות שקטה, ועם הרבה נרות שירככו את האווירה והמראה. לא חייבים מפה לבנה! ומי שבכל זאת מתעקשת, יכולה לערוך עם מפה לבנה, ולהקפיץ את מראה השולחן עם פרחים ומפיות צבעוניות.
3. בופה - לרוב, אנחנו עורכות שולחן יפה ומשקיעות ואז כולם מתיישבים ויש הגדות על השולחן, מלא כוסות - יין וכוסות שתייה רגילות, בקבוקי שתייה קלה, ואז מעמיסים גם את האוכל על השולחן, וההוא מבקש שתעביר את הסלט וזה מבקש שיעבירו לו את הצלי, ואחד לא מגיע למצות, ויש את זה שיושב במקום הגרוע ביותר ואיכשהו, הוא כל הזמן צריך להעביר לכולם את האוכל… אני בעד לסדר את האוכל בשולחן נפרד ולא בזה שאנחנו יושבים סביבו. כך יש סיכוי טוב יותר להשאיר את נראות השולחן החגיגי שלנו עד סוף הערב, מבלי ללכלך את המפה בכתמי אוכל גסים ומבלי לסנג׳ר אף אחד שיעביר לנו כל הזמן את האוכל מפה לשם. אז מה עושים? פותחים שולחן בופה. זה יכול להיות על האי, אם יש לכם כזה במטבח, זה יכול להיות מונח על דלפק באזור המטבח או על שולחן נפתח, שכמובן תערכו יפה עם מפה ושימו קצת פרחים ואולי נר שיחמם את האווירה. הבופה מאפשר לרכז את כל האוכל במקום אחד. כל אחד מגיע עם הצלחת שלו ו״מעמיס״ ונוצרת גם תנועה נחמדה של אנשים שלוקחים, מתיישבים, קמים שוב כדי למלא את הצלחת וחוזרים לשולחן, ותוך כדי נוצרות שיחות, ויש צחוקים, והאווירה זורמת וכייפית. שווה לנסות!
4. אל תרגישו הכרח לקנות שום דבר חדש. לא כוסות ולא סכו״ם ולא צלחות, גם אם יש לכם הרבה מאד אורחים ואין לכם מספיק צלחות או סכו"ם מאותו סוג. אפשר לשלב, לעשות שעטנז, לשאול לערב אחד כמה צלחות מחברה טובה או מהשכנה שמתארחת ולא תהיה בבית גם ככה, או - במקרה שממש רוצים שהכל יהיה אחיד ומוכנים להתפנק בערב כזה - אפשר להשכיר מחברות שמתמחות בזה כלי אוכל, ולרוב הם גם באים לאסוף אותם למחרת או מיד אחרי החג, ואפילו לא צריך להתעסק עם שטיפה ומדיח… אני לא ממליצה לרוץ לקנות עוד כלי אוכל רק בשביל ערב אחד. המבצעים קוראים לנו מכל עבר ומאד מפתים, אבל לא תמיד הם באמת משתלמים.
שלא לדבר שלעיתים אלו קניות אימפולסיביות, מתוך לחץ ואנחנו מתפשרות על דברים שלא בהכרח אהבנו בכל ליבנו, רצינו או שהיינו צריכות. ועוד לא אמרתי כלום על איפה מאחסנים עוד כלים וצלחות, כוסות וסכו"ם, אחרי השימוש החד פעמי הזה... אז תפעילו את הדמיון. החיבור בין ישן לחדש יכול להיות מהמם. גם בין זול ליקר. תסדרו בחוכמה, תצרו שילובים מעניינים ותערכו שולחן מהמם, בלי הוצאות מיותרות.
בשנים האחרונות אני מתאמנת על ניקיון פנימי. על אותנטיות. על הקשבה ללב שלי ולמה שנכון לי ועל חיבור פנימה. פסח, ולמעשה כל חג, הוא הזדמנות נפלאה ליצור את הניקיון הזה, להתחבר פנימה, להשליך את מה שלא צריך או לא מיטיב עם האישיות העכשווית שלנו, לעשות סדר פנימי ולגלות את מה שעושה לנו טוב בנקודת הזמן הנוכחית.
מזמינה אתכן לעשות לכן לא רק סדר חיצוני - בניקיונות ומסירת חפצים, אלא גם סדר פנימי. בנשמה שלכן. כי האסתטיקה - היא לא רק חיצונית. היא גם פנימית והאחד מקרין על השני.
אם יש לכן שאלות, הארות, לבטים או המלצות וטיפים נוספים, בבקשה כתבו לי.
ומי שתרצה להעמיק ברזי האירוח ובשולחנות ערוכים - אקיים בביתי סדנת אירוח במהלך חודש יוני (הודעה מסודרת על כך תצא בהמשך), עם כל הטיפים לעריכת שולחן, כולל הדגמות, הצעות איך להתארגן לקראת, הרעיונות, ההשראות והכלים הפרקטיים לארח בכייף ובסטייל. מוזמנות לכתוב לי אם אתן מעוניינות להצטרף.
מאחלת לכן חג פסח שמח ואביבי, פרקטי, פשוט, נעים ועם מלא ניקיון פנימי. וכדי שנשמור על קשר ותמשיכו להיות מעודכנות, ממש אשמח אם תזינו כאן את כתובת המייל שלכן.
כך תקבלו הישר אל תיבת המייל שלכן את הפוסטים שכתבתי, כשהם "חמים מהתנור".
Comments